B2C ve B2B E-ticaret

En basit düzeyde, B2C şirketleri tüketicilere satış yaparken, B2B şirketleri işletmelere satış yapmaktadır. Şimdi her iki stratejiye ve aralarındaki temel farklılıklara daha yakından bakalım.

B2C e-Ticaret nedir?

İşletmeden tüketiciye (B2C), bireysel müşterilere satış anlamına gelir. Bu nedenle satış süreci, tek bir müşterinin ihtiyaçlarına odaklanır ve potansiyel müşterileri ilk ilgiden satın almaya kaydırmak nispeten basittir. Satış döngüleri daha kısadır ve daha duygusaldır.

B2B e-Ticaret nedir?

İşletmeler arası (B2B), işletmelere satış anlamına gelir. İşletmeler, satış süreçlerini daha karmaşık hale getiren birden çok paydaşa, uyum gereksinimlerine ve diğer birçok faktöre sahiptir. Satış döngüleri daha uzundur, mantık ve rasyonellik tarafından yönlendirilir.

B2C ve B2B e-Ticaret Arasındaki Fark Nedir?

Hedef pazarlardaki ve kilit karar vericilerdeki farklılıklar, farklı iş stratejilerine ve teknolojik ihtiyaçlara yol açar. B2B ve B2C e-ticaret farklarına, bu platformlardan beklenen özelliklere göz atalım.

1. Hedef Pazar:

B2C işletmeleri genellikle çok daha geniş hedef pazarlara sahipken, B2B işletmelerinin “niş” hedef pazarları vardır.

2. Sipariş Boyutu ve Hacmi:

B2C şirketleri genellikle daha düşük fiyatlarla daha küçük sipariş boyutlarına sahiptir ancak genel satış hacmi daha yüksektir. B2B markalarının genellikle daha büyük siparişleri veya daha yüksek fiyat noktaları vardır, ancak genel satış hacmi daha azdır.

3. Karar Verici:

B2C satın alımları çoğunlukla bireysel tüketiciler tarafından yapılırken, B2B satışları birden fazla paydaşı veya tüm şirket departmanlarını içerir.

4. Müşteri Yaşam Boyu Değeri (YBD):

Daha küçük sipariş boyutları ve daha az sayıda tekrar eden müşteriyle, B2C işletmelerinin genellikle daha düşük müşteri LTV’si olurken, daha yüksek müşteri elde tutma oranı, B2B şirketlerinin daha yüksek LTV’ye sahip olmasına yol açar.

5. Müşteri Edinme ve Elde Tutma:

Daha geniş bir müşteri tabanı ve daha düşük LTV ile B2C işletmeleri genellikle müşteri kazanımlarına odaklanırken, daha küçük hedef pazarlara sahip B2B şirketleri müşteriyi elde tutmaya ve tekrar iş yapmaya odaklanır.

B2C ve B2B E-ticaret Platformlarından Beklenen Özellikler

İş stratejilerindeki ve hedef pazarlardaki bu farklılıklar, her bir tüccar türü tarafından e-ticaret platformlarından istenen temel özelliklere yansıtılır. B2C ve B2B platformlarının tipik olarak kutudan çıkar çıkmaz içerdiği temel özelliklere bakalım.

1. Kullanıcı Arayüzü:

Bir B2C e-ticaret platformu, tüketiciler için sezgisel site navigasyonu, kolaylaştırılmış müşteri ödemesi ve müşterilerin ürün kataloglarını kolayca arama yeteneği gibi basit bir satın alma sürecine ihtiyaç duyar.

B2B yazılımı, kullanıcı izinleri, sipariş yönetimi sistemleri, hesap fiyatlandırması ve işletme kredisi seçenekleri gibi gelişmiş özelliklere ihtiyaç duyar.

2. İçeriğin Kişiselleştirilmesi:

B2C şirketleri, tüketicinin ilgi alanlarına hitap eden son derece alakalı ve kişiselleştirilmiş deneyimlere ihtiyaç duyarken, B2B markalarının içeriği ve yöneticiler veya alıcılar gibi belirli kullanıcı rollerine erişim sağlayan özelliklere ihtiyacı vardır.

3. Ödeme süreci:

B2C E-ticaret platformları, misafir olarak ödeme yapma veya minimum güçlükle hesap oluşturma becerisine ihtiyaç duyarken, B2B şirketleri birden çok hesap için işlevselliğe, bütçeye, uygunluğa ve ticari müşteriler için diğer gereksinimlere ihtiyaç duyar.

4. Genel Müşteri Deneyimi:

B2C markalarının, çeşitli temas noktalarında kullanıcı dostu ve sorunsuz bir müşteri deneyimi sunması gerekirken, B2B şirketlerinin işle ilgili karar verme sürecini etkinleştirmesi gerekir.

Her iki pazarı hedeflemek zor olmak zorunda değil.

B2C’ye girmek isteyen bir B2B şirketiyseniz veya durum tam tersiyse, iki ayrı platformu yönetme fikri çok büyüktür.

Sorun, her iki pazarda da rekabet edebilmek için daha önce bahsedilen özelliklere ihtiyacınız olduğunu bilmenizdir. Tek çözüm iki platform gibi görünüyor ama aslında öyle değil. Bu nedenle karma bir e-ticaret platformu düşünmelisiniz.

Hibrit E-ticaret Platformu Özellikleri: Hibrit Platform Neden Yeni Nesil E-ticaret Çözümüdür?

Hibrit bir e-ticaret platformunun neden en iyi şekilde çalıştığının bir dökümü:

  1. Ayrı Portallar Oluşturmak:

Hibrit bir platform, birçok ayrı müşteri portalını yapılandırabilir. Birden fazla e-ticaret arayüzüne sahip olmak, DTC stratejileri için kritik öneme sahiptir çünkü fiyatlandırma önemli ölçüde değişebilir.

Tüketiciler için fiyatlandırma sabitlenebilse de, ticari müşteriler için fiyat genellikle satın alma hacmine, iş ilişkisinin uzunluğuna ve diğer birçok faktöre bağlı olarak müzakere edilir.

Çoklu site yeteneklerini kullanarak, e-ticaret sitelerinizi hibrit platformlarla belirli pazar segmentleri için kişiselleştirebilirsiniz.

  1. Tek Bir Veri Deposu Tutmak:

Hedef pazarlar farklı olsa da, ürünlerinizle ilgili temel bilgiler muhtemelen çok benzer ve hatta aynıdır.

Ayrı e-ticaret platformlarında yinelenen içerik oluşturmak oldukça verimsizdir. Bu nedenle, tek bir veri deposuna sahip tek bir platform, satış ve pazarlama ekipleriniz için teslimat içeriğini kolaylaştırır.

Karma bir e-ticaret platformuyla iki veya daha fazla ürün kataloğu tutmanın kabusundan kaçının.

  1. Çok Kanallı Bir Müşteri Görünümü Elde Etme:

Tek bir gösterge panosuyla, hibrit e-ticaret platformları, pazarlama ekiplerinin hem iş hem de tüketici olmak üzere müşterilerinin bütünsel bir görünümünü elde etmesine olanak tanır.

Dijital çağda, müşteri satın alma sürecine ilişkin içgörüler elde etmek için tüm temas noktaları ve uygulamalardaki etkileşimleri izlemek çok önemlidir.

Hibrit e-ticaret platformları, eksiksiz bir omnichannel müşteri görünümü ile veri silolarından ve parçalanmış analitikten kaçınır.

  1. İşletmenizi Geleceğe Hazırlayın:

B2B ve B2C e-Ticaret arasındaki çizgiler bulanıklaşıyor. Sadece B2B’nin DTC’ye taşınması değil, aynı zamanda birçok tüketici odaklı marka da işletmelere satış yapmaya yöneliyor.

Hibrit bir platform, e ticaret işletmelerinin yeniden platform oluşturmasına gerek kalmadan pazardaki hızlı değişikliklere hazır olmasını sağlar.

Teknolojinizin her iki pazar türü için de e-ticareti kolaylaştıracağını bilerek satış stratejilerini değiştirme esnekliğine sahipsiniz. E-Ticaret platformunuzun şimdi veya gelecekte dijital uyarlanabilirliğin önüne geçmesine izin vermeyin.

SAP Commerce Cloud ile Pazara Hızla Ayak Uydurun

SAP Commerce Cloud (başlangıçta SAP Hybris olarak adlandırılır), B2B, B2C ve B2B2C şirketleri için bulutta yerel çok kanallı bir ticaret çözümüdür.

Tüm temas noktalarını (çevrimiçi, mobil, POS, çağrı merkezi, sosyal, baskı) küresel ölçekte birleştirerek, edinmeden elde tutmaya kadar kişiselleştirilmiş deneyimler sunarak her müşterinin benzersiz ihtiyaçlarını karşılar.

Detaylar için hemen bizimle iletişime geçin.

Paylaş
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
E-Bülten Aboneliği

İlgili Yazılar

  • 19 Aralık 2021
  • E-Ticaret
Omnichannel strateji, müşterileri merkeze almalı ve fiziksel konumlar, masaüstü ve mobil cihazlar dahil olmak üzere müşteriyle etkileşime girdiği her yerde olmalıdır.
  • 1 Kasım 2021
  • E-Ticaret
Omnichannel strateji, multichannel bir temel üzerine inşa edilmiş olsa da, müşteri deneyiminde, hedeflerde ve uygulamada önemli farklılıkları vardır.
icon/mail-check

Teşekkürler

Kısa süre içinde bir e-posta alacaksınız.

hr@inomera.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.