Covid-19 Sonrası E-Ticaret’te Nasıl Yürümeli, Nasıl Koşmalı?

Covid-19 Sonrası E-Ticaret’te Nasıl Yürümeli, Nasıl Koşmalı?

COVID-19 dünya çapında önemli bir geri çekilme yaptıktan sonra dijitalleşmenin ve e-ticaretin nasıl ilerleyeceğine dair tahminler gelmeye başladı.

The Economist, salgının ve ona verdiğimiz tepkilerin “yeni teknolojilerin enerjisel olarak benimsenmesini hızlandıracağını” tahmin ediyor.

Dünya Ticaret Örgütü (WTO) Mayıs ayında yayınladığı raporda COVID-19 salgınının, e-ticaretin kriz zamanlarında tüketiciler için önemli bir araç / çözüm olabileceğini ve küçük işletmeler de dahil olmak üzere ekonomik bir itici güç olduğunu açıkça ortaya koyduğunu söylüyor. COVID-19 ve sonrasında e-ticarette artış beklentisini, 2002-2003 SARS döneminde B2B ve B2C e-ticaret firmaları Alibaba ve Taobao’nun yükselişini göstererek vurguluyor.

Tahminlere ve içinde bulunduğumuz döneme bakarsak normal yaşama geri döndüğümüzde bile, göreceli olarak önemli bir süre boyunca mümkün olduğunca aktivitelerimizi dijitalde yapacağımız çok açık. COVID-19 sonrasındaki dönem, fiziksel mağaza perakendeciliğine odaklı markalar için, dijital varlığını genişletmek ve benzeri görülmemiş bir zamanda tüketici davranışlarıyla birlikte gelişmek için büyük bir fırsat sunuyor.

E-ticaretin perakende satışlarındaki payı zaten artıyordu ancak salgın, gelecek yıllarda e-ticarette beklenen büyümeyi neredeyse kesinlikle hızlandıracak diyebiliriz.

Şu bir gerçek ki; dijital olarak olgun organizasyonların COVID-19 döneminde olduğu gibi sonrasında da büyük bir avantajı var ve bu dönemi daha iyi değerlendirebilecekler. E-ticaret platformlarında online mağazalara olan ihtiyacın önemini COVID-19 döneminde fark edenlerin ise COVID-19 sonrası alışveriş davranışı üzerinde uzun vadeli etkileri olacak. Peki markalar e-ticarette nasıl ilerleyebilir, nasıl farklılaşabilir?

Müşteri Deneyimi Farklılaştırıcıdır

Çevrimiçi/online alışveriş yapan daha fazla kişi daha fazla potansiyel talep getiriyor ancak aynı zamanda daha fazla rekabeti de beraberinde getiriyor. Başta bahsettiğimiz gibi zaten e-ticarete odaklanmış markalar, bazı yeni e-ticarete girmiş markaların rekabetçi radarında belirdiğini görebilir.

Dijital alışveriş deneyimi büyüdükçe, markaların, müşterilerin dikkatlerini çeken ve daha fazlası için geri gelmelerini sağlayan zengin ve çekici bir alışveriş deneyimi sunmak için daha çok çalışması gerekecek.

İyi haber şu ki, müşteriye istedikleri deneyimi sunmak markalara yardımcı olacaktır. Markaların zorlayıcı dijital deneyimlerin yanı sıra mağaza içi dijital uygulamalarla dijital kanalları birbirine bağlayan dijital deneyimlerle kendilerini farklılaştırmaya hazır olmaları gerekiyor.

Markaların, son derece kişiselleştirilmiş deneyimlerle farklılaşmak için dijital ticaretin risklerinin ötesine geçmeyi düşünmeye başlamaları gerekiyor. Net ve hızlı iletişim, mükemmel ürün arama ve temassız ödeme gibi olanakları sunmayı unutmamalılar.

Deneyim ve Etkileşim İkilisi Süper Gücünüz

Dijital varlıklara ne kadar deneyimsel öğe eklenirse, alışveriş yapanlar o kadar fazla etkileşime girer. Markanızla bu şekilde ilgilenmeniz, marka algısını olumlu yönde etkileyecek ve tüketicilerin ürünlerinizi ve hizmetlerinizi daha iyi anlamalarına yardımcı olacaktır. Ayrıca, dönüşüm oranlarını ve müşteri sadakatini artırmak gibi daha somut faydalara da sahip olabilirsiniz. Bunun için mutlaka omnichannel etkileşim platformlarından yararlanmalısınız. Netmera size bu konuda önemli avantajlar sağlar. Netmera, bir markanın e-ticaret platformunun dijital alışveriş rekabetinde en hızlı şekilde koşmasını, yani dönüşüm oranı, müşteri elde tutma oranı gibi kritik KPI’ların artmasını sağlar. Ancak henüz Netmera gibi omnichanel etkileşim platformlarından yararlanmadan önce, müşterilere farklılaştırıcı bir dijital deneyim sunmanızı sağlayacak e-ticaret çözümü seçmeniz gerekir.

Markanız İçin En İyi E-ticaret Deneyimini Oluşturmanın İlk Adımı

“Deneyim”, pek çok şey ifade edebilen, belirsiz ve isteksiz hissetmeye başlayan sözlerden biridir. Öyleyse e-ticaret bağlamında “deneyim” in gerçekten ne anlama geldiğine bakalım.

Bir kerelik bir etkinliğin aksine bir “deneyim” devam ediyor ve “bir dönüşümden” çok daha fazlasını kapsıyor. Bütünsel bir “deneyim”, birden çok duyusal girdiyi veya kullanıcıyı markayla etkileşimin içine çekmenin farklı yollarını içerir . Odak noktası sadece son işlemden ziyade “yolculuk” üzerinedir.

Tüketicileriniz için dijital deneyimi zenginleştirmek ve etkileşimi arttırmak için günümüzde neredeyse sınırsız olanaklar var. Ancak kuşkusuz ki, koşmadan önce yürümeniz gerekir. Bunun için öngörülen deneyimi oluşturmaya başlamak için önerdiğimiz adımların başında iyi bir alışveriş deneyimi sunmanızı, fiziksel ve dijital mağaza deneyimlerini birleştirmenizi sağlayacak ve mobil ticaret eklentili e-ticaret platformları gelmektedir. Bunun için şu çözümlere göz atın:

Paylaş
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
E-Bülten Aboneliği

İlgili Yazılar

  • 19 Aralık 2021
  • E-Ticaret
Omnichannel strateji, müşterileri merkeze almalı ve fiziksel konumlar, masaüstü ve mobil cihazlar dahil olmak üzere müşteriyle etkileşime girdiği her yerde olmalıdır.
  • 1 Kasım 2021
  • E-Ticaret
Omnichannel strateji, multichannel bir temel üzerine inşa edilmiş olsa da, müşteri deneyiminde, hedeflerde ve uygulamada önemli farklılıkları vardır.
icon/mail-check

Teşekkürler

Kısa süre içinde bir e-posta alacaksınız.

hr@inomera.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.