E-Ticarette Dönüşüm Oranı Optimizasyonu

E-Ticarette Dönüşüm Oranı Optimizasyonu

Giderek daha rekabetçi hale gelen dijital satın alma dünyasında, müşterileri çevrimiçi mağazanızdan “ürün satın almaya teşvik etmek” söz konusu olduğunda yapılan pazarlama ve kullanıcı deneyimi iyileştirme çalışmaları vardır. Bu çalışmalar yoluyla pazarlama mesajının alıcısının istenen bir işlemi gerçekleştirmesine “dönüşüm” denir.

Kullanıcı deneyiminin her noktasından etkilenen dönüşüm, pazarlama dönüşüm hunisinde çok önemli bir metriktir. Ancak dönüşüm her zaman bir satın alma anlamına da gelmez. Dönüşüm, bir satın alma olabileceği gibi, bir e-posta kaydı da olabilir.

Burada önemli olan nokta; dönüşümlerin satıştan önce de gerçekleşebileceği ve bir potansiyel müşterinin satış dönüşüm hunisinde aşağıya indiğinin bir göstergesi olduğudur.

E-ticarette bir çevrimiçi mağaza kurmayı ve gelir artırmayı planlarken izlemeniz gereken en önemli metrikle ilgili olan dönüşüm oranlarını artırmak için de “optimizasyon” yapmanız yani dönüşümü artırmak için çalışmanız gerekir.

Dönüşüm Oranı Optimizasyonu nedir?

Dönüşüm Oranı Optimizasyonu (Conversion Rate Optimization-CRO), genellikle satışları arttırmak olmak üzere belirli bir KPI’ı artırmak için alışveriş deneyimini geliştirme sürecidir. Dönüşüm Oranı Optimizasyonu, açılış sayfalarında, kategori sayfalarında veya diğer herhangi bir müşteri temas noktasında gerçekleştirilebilir.

İstenen bir işlemi yapan web sitesi ziyaretçilerinin yüzdesini artırmanın sistematik bir yolu olan Dönüşüm Oranı Optimizasyonu, bir form doldurmak, bir uygulamayı indirmek, sepete bir ürün atmak gibi satın alma veya müşteri olma sürecini etkileyecek bir çok etkeni kapsar. CRO süreci, kullanıcıların sitenizde nasıl ilerlediğini, hangi işlemleri gerçekleştirdiklerini ve hedeflerinizi tamamlamalarını neyin engellediğini anlamayı içerir ve bir ziyaret sitenize ulaştıktan sonra gerçekleşir.

Bu blogda bahsettiğimiz dönüşüm oranı, organik arama sonuçlarından sitenize kimlerin tıklandığına, kaç tıklama aldığınıza ve hangi anahtar kelimelerin trafik çektiğine odaklanan SEO veya ücretli reklamlar için yapılan dönüşüm optimizasyonundan farklıdır. Bu nedenle öncelikle, genellikle işletmeden işletmeye farklı bir tanımlaması olan dönüşümü e-ticaret açısından anlamaya çalışarak başlayalım.

E-ticaret Dönüşüm Oranlarını Anlama

Çevrimiçi mağaza dönüşüm oranı nedir?

Dönüşüm oranı, web sitenize gelen ve istenen bir işlemi tamamlayan ziyaretçilerin yüzdesi olarak tanımlanır. İşletme hedefleriyle uyumlu dönüşümleri doğru bir şekilde tanımlamak için de nihai hedefinizi bilmeniz gerekir.

Bir e-ticaret dönüşüm oranı, belirli bir sürede çevrimiçi mağazanızdan bir şey satın alan web sitesi ziyaretçilerin yüzdesidir. Ancak bu metrik, çevrimiçi mağazanızın başarısını ölçmenin tek yolu değildir.

Aşağıda bir e-ticaret web sitesi için tipik dönüşümler verilmiştir:

  • Çevrimiçi satış.
  • Bir kullanıcının sepetine ürün eklemesi.
  • Bir kullanıcının favorisine ürün eklemesi.
  • E-posta kayıtları.
  • Sosyal medya paylaşımları.
  • Şirketinizin değerli bulduğu her KPI.

“Dönüşüm” çok geniş bir konudur. Çünkü dönüşüm, e ticaret sitenizdeki kullanıcı deneyiminin her yönünden etkilenebilir. Dönüşüm Oranı Optimizasyonu, genellikle satışları arttırmak olmak üzere belirli bir KPI’yı artırmak için alışveriş deneyimini geliştirme sürecidir.

Dönüşüm Oranı Optimizasyonu, e-ticaret sitenizin açılış sayfalarında, kategori sayfalarında veya diğer herhangi bir müşteri temas noktasında gerçekleştirilebilir.

Bir e-ticaret web sitesinin dönüşüm oranı nasıl hesaplanır?

Bunu bir örnekle açıklayalım:

Bir e-ticaret sitesinde bir kullanıcı her oturumda yeni bir satın alma işlemi gerçekleştirebilir. Dönüşümleri optimize etmek mümkün olduğu kadar çok alışveriş yapmalarını sağlıyor. Örneğin bir kullanıcı bir e-ticaret sitesini üç kez ziyaret ederse, bu üç oturum olur ve dönüşüm için üç fırsat olur.

Örnek bir kullanıcının üç oturumuna ve nasıl davrandığına daha yakından bakalım:

  1. Oturum: Dönüşüm yok. Kullanıcı siteyi tanıyor ve etrafta dolaşıyordu.
  2. Oturum: Kullanıcı bir ceket satın aldı. Bu bir dönüşüm!
  3. Oturum: Kullanıcı geri geldi ve yeni bir yazlık pantolon ve bir tulum satın aldı. İşte başka bir dönüşüm! Yalnız burada dikkat edilmesi gereken nokta şu: Ziyaretçi bir oturumda iki ürün satın alsa da, bu tek emirdir ve dolayısıyla tek bir dönüşüm olarak sayılır.

Dönüşüm oranını anlamak için benzersiz satın alma siparişlerinin sayısını alır ve toplam oturum sayısına böleriz.

İnomera e-ticaret ve etkileşim çözümleri

Bir küçük örnek daha paylaşalım: Çevrimiçi mağazanız belirli bir süre için 5.000 ziyaretçi ve 50 dönüşüm alıyorsa, bu, mağazanızın dönüşüm oranının % 1 olduğu anlamına gelir. Dönüşümü ziyaretçilere böldüğünüzde dönüşüm oranınız olur.

Başarılı optimizasyonun anahtarı

Dönüşüm oranlarını optimize etmek için nerede, neyi optimize edeceğinizi ve kime optimize edeceğinizi bilmeniz gerekir. Bu bilgi, başarılı Dönüşüm Oranı Optimizasyonu stratejilerinin temel taşıdır.

Dönüşümleri artırmak için ne yapacağınızdan önce, çevrimiçi mağazanız için uygun e-ticaret dönüşüm oranı ölçütlerini ayarlamak için mevcut ziyaretçilerinizin tam olarak ne yaptığını bilmeniz gerekir.

Müşteriler nerede takılıyor ve web sitenizle nasıl etkileşime giriyor?

Müşterilerinizin hangi noktalarda takıldığını ve çevrimiçi mağazanızla nasıl etkileşime girdiğini incelediğinizde optimizasyon için ihtiyacınız olan kriterleri bulursunuz. Kriterlerinizi bulduğunuzda, bunları dönüşüm optimizasyonu başarısını ölçmek için KPI’lar haline getirebilirsiniz.

Tabii tüm optimizasyon çalışmalarında hangisinin iyi işlediği ve verimini anlamak için müşteri etkileşimlerini sürekli test etmek gerekir.

Daha detaylı bilgi almak ve iyi bir satın alma deneyimi sunmak için omnichannel ticaret ve pazarlama çözümleri uzmanlığımızdan yararlanmak için bize ulaşabilirsiniz.

Paylaş
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
E-Bülten Aboneliği

İlgili Yazılar

  • 19 Aralık 2021
  • E-Ticaret
Omnichannel strateji, müşterileri merkeze almalı ve fiziksel konumlar, masaüstü ve mobil cihazlar dahil olmak üzere müşteriyle etkileşime girdiği her yerde olmalıdır.
  • 1 Kasım 2021
  • E-Ticaret
Omnichannel strateji, multichannel bir temel üzerine inşa edilmiş olsa da, müşteri deneyiminde, hedeflerde ve uygulamada önemli farklılıkları vardır.
icon/mail-check

Teşekkürler

Kısa süre içinde bir e-posta alacaksınız.

hr@inomera.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.