Terk Edilmiş Alışveriş Sepeti ve Müşteri Kurtarma Stratejileri

Çevrimiçi alışveriş sitenizde alışverişi artırmanın, sürekli iyi bir değer elde etmenin yolu satın alma davranışlarını incelemekten ve bunlara yönelik stratejiler geliştirmekten geçiyor. Otomatize edilmiş bildirimler, e-postalar veya mesajlarla alıveriş esnasında veya sonrasında müşterilerle iletişimde kalmak gerekiyor. Peki terk edilmiş sepet oranlarını nasıl düşürebilir ve bu müşterileri nasıl kazanabiliriz?

Müşteri Hedefleme

Satın alma niyetini artırmak, terk edilme olasılığını azaltmak ve alışverişten vazgeçme durumunda kullanmak üzere iletişim bilgilerini almak için müşterileriniz web sitenize tıklar tıklamaz onlarla etkileşime geçmelisiniz. 

Bunu yapmanın üç yolu:

  • Landing Page: Müşterileri daha fazla bilgi, bir karşılama teklifi, haber bülteni kaydı veya kampanyalarınızın ayrıntıları için iletişim bilgilerini girmeye teşvik eden bir açılış sayfası (landing page) oluşturun. 
  • Dönüşüm Etkileşimleri: Ziyaretçilere indirim kodu veya ödeme seçeneklerinizle ilgili bilgiler gibi ziyaretçilerinizin satın almasını sağlayacak bir web sitesi pop-up’ı oluşturun. 
  • Gerçek Zamanlı Ziyaretçi Takibi: Web sitenize gelen bir ziyaretçiye örneğin; canlı sohbet veya mail adresiyle size ulaşabileceği bir buton oluşturun.

Farkındalık Aşamasında Müşterileri Elde Tutma

En iyi potansiyel müşteriler sıcak potansiyel müşterilerdir ve bu nedenle farkındalık aşaması boyunca mümkün olduğunca çok müşteriyi elde tutmak istersiniz.

Terk etme sürecini kesintiye uğratmanın iki popüler yoluna göz atalım:

  • Çıkarken Açılacak Landing Page: Ziyaretçileriniz web sitenizi terketmesin diye ilgi çekici bilgilerin olduğu bir landing page oluşturabilirsiniz. Örneğin; özel bir teklif, kampanya gibi..
  • Terk Edilmiş Sekme Bildirimleri: Ziyaretçiniz yeni bir sekme açar açmaz, sesli bir zil sesi eşliğinde web sitenizin sekmesinin simgesinde yapılan değişiklik, dikkati dağılmış bir müşterinin dikkatini tekrar web sitenize çeker ve rakip sekmeden uzaklaştırır.

Değerlendirme Aşamasından Müşterileri Kurtarmak

Potansiyel müşteriniz, web sitenizde değerlendirme aşamasındayken web sitenizi terkedebilir. Terketmemeleri için ziyaretçinizin ilgisini çekmenin yolları vardır:

Ziyaretçinizin İlgisini Nasıl Çekersiniz?

  • Bildirim Gönderin: Terk edildikten sonra doğrudan bir ziyaretçinin web veya mobil tarayıcısında görünen, onlara markanızı hatırlatan ve onlara kolay bir geri dönüş sağlayan bir bildirim gönderebilirsiniz.
  • E-posta Gönderin: Ziyaretçilere, ziyaretlerini hatırlatan ve onları markanızla yeniden bağlayan, kampanya sunma, iade politikanız hakkında bilgi sağlama veya yeni bir müşteri indirim kodu gönderme gibi ikna taktikleri kullanarak üç bölümlü bir e-posta kampanyası gönderebilirsiniz.

Netmera Platformu mobil ve webde tüm anlık bildirimler için kullanabilirsiniz.

Alışveriş Sepetini Terk Etmeden Müşterileri Kurtarma

Müşterileri alışveriş sepetinin terk edilmesinden kurtarmaya yönelik çok kanallı bir yaklaşım şunları içerir:

  • Manuel Sosyal Yardım: Belirli kriterleri karşılayan ve terk etmeyi vurgulayan gerçek zamanlı terk uyarıları, manuel bir sosyal yardım adımı uygulamanıza olanak tanır. 
  • Terk Edilen Alışveriş Sepeti SMS’i: Müşterilere alışveriş sepetlerini hatırlatan ve onları ikna etmenin e-ticaret ilkelerini kullanarak kurtaran bir mesaj gönderebilirsiniz.
  • Terk Edilen Sepet Bildirimleri: Müşterileri terk edilmiş sepetleri hakkında uyaran ve onlara istedikleri cihaz üzerinden web sitenize geri çekmenin kolay bir yolunu sağlayan bir dizi push bildirimi gönderebilirsiniz.
  • Terk Edilmiş Alışveriş Sepeti E-postaları: Daha fazla satış odaklı ikna ve kişiselleştirme taktikleri kullanarak müşterileri yeniden etkileşim kurmaya ve kurtarmaya çalışan üç bölümlü bir e-posta kampanyası oluşturabilirsiniz.
  • Sürekli İyileştirme: Sürekli iyileştirme, etkinliği artırmak, alaka düzeyini korumak ve başarıyı en üst düzeye çıkarmak için müşteri kurtarma ve terk edilmiş alışveriş sepeti stratejinizde aşamalı iyileştirmeler yapma sürecidir. Bu, özellikle müşteri harcama alışkanlıkları ve satın alma motivasyonları rutin olarak değiştiğinde önemlidir.

Müşteri kurtarmayı sürekli iyileştirmenin üç basit yolu:

  • A/B Testi: Hangi sürümün en iyi sonuçları verdiğini belirlemek için bir kurtarma e-postasının iki farklı sürümünü çalıştırın ve kampanyalarınızı da buna göre ayarlayın.
  • Ziyaretçi Yolculuğu Takibi: Ödeme akışınızdaki en büyük ziyaretçi akışını belirlemek için bir müşterinin terk etme yolculuğunu kaydedin ve bu sorunu ortadan kaldırmak veya üstesinden gelmek için yöntemler uygulayın.
  • Çok Kanallı İşbirliği: Dönüşüm sağlamayan veya markanızla daha fazla temas noktasına ihtiyaç duyan potansiyel müşterileri CRM veya e-posta yönetim aracınıza yönlendirin.

E-ticaret süreç uzmanlığımızdan ve e-ticaret platformlarındaki deneyimimizden yararlanmak için bize ulaşın.

Paylaş
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
E-Bülten Aboneliği

İlgili Yazılar

  • 19 Aralık 2021
  • E-Ticaret
Omnichannel strateji, müşterileri merkeze almalı ve fiziksel konumlar, masaüstü ve mobil cihazlar dahil olmak üzere müşteriyle etkileşime girdiği her yerde olmalıdır.
  • 1 Kasım 2021
  • E-Ticaret
Omnichannel strateji, multichannel bir temel üzerine inşa edilmiş olsa da, müşteri deneyiminde, hedeflerde ve uygulamada önemli farklılıkları vardır.
icon/mail-check

Teşekkürler

Kısa süre içinde bir e-posta alacaksınız.

hr@inomera.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.