Yaygın E-Ticaret Hataları

Çevrimiçi bir mağazaya sahip olmak ile kullanıcılara harika bir deneyim sunan bir çevrimiçi mağazaya sahip olmak arasında fark vardır. Günümüzde her işletme ikinci seçeneğe odaklanmalıdır.

Hatalardan Kaçınmak Neden Önemlidir?

İnsanlar değişen zamanla birlikte paralarını harcayacakları alanlar üzerinde daha çok düşünmeye başlıyor. Eğer perakendeciler mağazalarını karmaşık bir hale getiriyorsa müşteriler farklı mağazalara yönelebiliyor. Bununla birlikte bir mağazadan satın alım yapan müşteri memnun kalmazsa tekrardan o mağazadan satın alım yapmıyor ve potansiyel müşterilerinizi de mağazanıza yönlendirmiyor.

E-ticaret hatalarını dört bölüme ayırdık. Bunlar;

  • Ürününüzü veya kitlenizi anlayamamak.
  • Uygunsuz teknoloji kullanımı.
  • Ürün sayfalarıyla ilgili sorunlar.
  • Harika bir kullanıcı deneyimi sağlayamama.

1-Ürününüzü ve Kitlenizi Anlayamamak

“Yaparsan gelirler” işletme sahipleri için kötü bir tavsiyedir. 

Ürününüzü veya hedef kitlenizi anlamadıysanız sadece ürünü alacaklarını tahmin etmiş olursunuz. Hedef kitleyi ve ürünü anlamadan yapılan bir e-ticaret mağazası sadece zaman ve maliyet kaybıdır. 

Yapmanız gereken pazardaki ihtiyacı belirlemek. Hedef kitlenizin ne istediğini ve mevcut seçeneklerle ilgili hayal kırıklıklarını öğrenerek gerçekten istedikleri şeyleri sunmaktır. Bu adımlar ile ilerlerseniz birçok müşteriniz olacaktır.

  • Pazar araştırması yapın

Pazar araştırması yaparken Google aramaları, Facebook grupları, YouTube videoları, rakiplerinizi incelemek  ve forumlar gibi birçok alandan yararlanabilirsiniz. 

Bu platformlar size müşterilerinizin beklentileri, yaşadıkları olumsuzluklar gibi birçok bilgi sunar.

  • Hedef kitlenizi tanıyın

Başlangıç ​​noktası olarak, hedef müşterileriniz için hangi sorunları çözeceğinizi düşünün. Daha fazla bilgi topladıkça, sizden satın alma olasılığı daha yüksek olan daha fazla kişiye ulaşmak için bile kullanılabilecek profiller oluşturabilirsiniz. Bu bilgiler şunları içerecektir:

  • Demografik bilgiler (yaş, cinsiyet, medeni durum, gelir vb.).
  • Satın alma kararlarını nasıl veriyorlar?
  • İlgi alanları ve hobileri.
  • Tercih ettikleri platformlar.
  • Araştırma yapmadan ürünleri fiyatlandırmayın

Hedef kitlenizin kim olduğu, ne istedikleri ve onlar için ne kadar problem çözdüğünüz hakkında araştırma yaptığınızda ürününüzün onlar için ne kadar değerli olduğu hakkında da bir fikriniz olur.

Ancak en yaygın e-ticaret hatalarından biri, fiyatlandırma araştırmalarından kaçınmaktır. Bu büyük bir sorun ya üretim maliyetleriniz pazarın ödemeye hazır olduğundan daha yüksekse? Tersine, ya potansiyel müşterileriniz düşündüğünüzden çok daha fazlasını öderlerse?

Birçok işletme sahibi, fiyatlandırmasını rakiplerin ne kadar ücret aldığına göre belirleyecektir ancak araştırmanız insanların mevcut seçeneklerden memnun olmadığını gösteriyorsa ve gerekli bir çözümü satıyorsanız, bu fiyatı ödemeyi kabul edebilirler.

2-Uygunsuz Teknoloji Kullanımı

Tüm teknolojiler eşit değildir. Kullanıcı deneyiminden güvenliğe ve müşteriyi elde tutmaya kadar çevrimiçi mağazanız için doğru platformları (teknolojiyi) seçmek çok önemlidir.

  • Doğru e-ticaret platformunu seçin

E-ticaret platformları arasında önemli farklılıklar vardır. Bazıları yalnızca en temel özellikleri sunar ve her zaman yükseltme seçeneği sunmaz.

Temel e-ticaret platformlarının, üçüncü taraf çözümlere bağımlı olmaları veya bu tür özelliklere hiç erişimi olmaması gibi yerel özelleştirme seçeneklerine sahip olma olasılığı daha düşüktür.

Doğru e-ticaret platformu, işletmeniz büyüdükçe ihtiyaç duyacağınız özellikleri size sunmalıdır. Örneğin, B2C odaklı bir e-ticaret platformu birkaç yıl içinde size B2B2C özelliği sunmalıdır.

En iyi e-ticaret platformunu araştırmak için biraz zaman ayırmalısınız. Diğer mağaza sahipleriyle konuşun, geri bildirim için çevrimiçi topluluklara göz atın ve ardından bir karar verin. Halihazırda bir çevrimiçi mağaza açtıysanız ve bu, işletmeniz büyüdükçe kullanabileceğiniz bir platformda değilse daha uygun bir platforma geçebilme ihtimalini düşünün.

E-ticarette sizi başarıya ulaştıracak B2B2C E-Ticaret platformumuz SAP Commerce Cloud çözümümüze göz atın.

  • Güvenliğe yatırım yapın

Her yeni işletme sahibi için güvenlik bir maliyetten ziyade bir yatırım olarak görülmelidir. Dolandırıcıların, finansal dolandırıcılık, kimlik avı dolandırıcılığı ve virüslü bağlantılar dahil olmak üzere sayısız saldırı yöntemi vardır.

E-ticaret sitenizin güvenliğini artırmanın birkaç yolu vardır. Ödemeleri korumak için SSL sertifikalarına, ödeme bilgilerini güvende tutmak için antivirüs yazılımına, kullanıcılarınızı ve verilerinizi korumak için HTTPS’ye geçmeniz gerekir.

3-Ürün Sayfalarıyla İlgili Sorunlar 

Ürün sayfaları, sitenizin belki de en önemli kısmıdır. Ürün sayfasında bilgi yoksa veya öğeyi net ve çekici bir şekilde gösteremiyorsa, potansiyel müşterilerinizin ürünü satın alma olasılığı çok daha düşüktür. Sayfanızın sizin için en iyi şekilde çalıştığından emin olmak için kaçınmanız gereken dört hataya göz atın.

  • Sosyal kanıt kullanın

Sosyal kanıt, potansiyel müşterilere, alıcıların ürünlerinizi beğendiğini ve satın almaya değer olduklarını söyler. Tüketicilerin %76’sı, yorumu olmayan bir perakendeciden satın alma olasılıklarının daha düşük olduğunu belirtti.

*Kaynak

Daha fazla müşteri yorumu toplamak için alıcılarınıza e-posta gönderebilir, ürününüzün yanına ilgi çekici bir not ekleyebilir, ödeme sayfasından sonra bir teşekkür sayfasına yönlendirebilirsiniz.

  • Ürünlerinizi doğru ürün fotoğraflarıyla sergileyin

Fotoğraflarınız, ürünlerinizin arzu edilir, hatta karşı konulmaz görünmesi için bir fırsattır. Profesyonel görüntüler ürünlerinizin gerçekten ilgi çekmesini sağlarken, yanlış fotoğrafçılıkla mağazanızın en iyi ürünü bile dikkat çekmeyebilir. 

Güzel ve çekici bir ürün imajı almanın birden fazla yolu vardır, ancak altın kural, ürünü açıkça sergilemek ve onu tamamlayan bir arka plana sahip olmaktır.

  • Eksik ürün açıklamalarından kaçının

İyi bir ürün resmi ile alıcılarınızı satın almaya ikna edemezsiniz. Ürün açıklamalarınız ikna edici ve ilgi çekici olmalıdır. Bu ürün hakkında en iyi olan özellik nedir? Rakiplerin benzer ürünlerinden farkı nedir? Neden biri satın almalı? Bu sorulara cevap vererek ürünü açıklamanız gerekir. 

Bununla birlikte ürün açıklaması net, özlü ve görsel olarak çekici olmalıdır. Temel özellikleri akıllıca kullanmalı ve ürünün kim için olduğunu hızlı bir şekilde okunabilecek bir açıklamayla tamamlamalısınız. 

  • Kötü medya, video ve görüntüden kaçının

E -ticaret web sitenizin birincil amacı, potansiyel müşterileri satın almaya teşvik etmektir.

Görüntüler ve videolar da dahil olmak üzere bir medya karışımı çok ikna edici olabilir. Ancak aşırıya kaçmak insanları uzaklaştırabilir.

Sitenin yüklenmesi çok uzun sürüyorsa, gezinmesi yavaşsa veya ziyaretçinin kafası karışmış ve bunalmış hissediyorsa siteniz aleyhinize çalışıyor demektir.

E-ticaret sitenizi oluştururken verdiğiniz her karar, en iyi kullanıcı deneyimini sağlamaya odaklanmalıdır.

4-İyi Bir Kullanıcı Deneyimi Sağlayamamak

Kullanıcı deneyimi her şeydir. Web sitesi tasarımınız arama motoru sıralamanızın yanı sıra dönüşüm oranlarını da etkiler. Bu nedenle doğru yapmanız önemlidir.

  • Kategorileriniz olsun

Potansiyel müşterileriniz istedikleri ürünleri bulabilmelidir. Kategoriler, ziyaretçilerinize nereye gideceklerini söyler. Ayrıca, ziyaretçileri henüz aramadıkları ürünlere bakmaya teşvik ederek satışlarınızı ve gelirinizi artırmanıza yardımcı olur.

  • Hizmet bilgisi veya işletme iletişim bilginiz ulaşılabililr olsun

Satın alma kararları üründen daha fazlasından etkilenir. Tüketiciler ayrıca nakliye ücretlerini, teslimatın ne kadar sürdüğünü, iade seçeneklerinin neler olduğunu ve sorun veya endişeleri ile nasıl iletişime geçileceğini bilmek ister. Bu ayrıntılara sahip olmamak, potansiyel müşterinizin siteyi terketmesine neden olur.

  • Site navigasyonunuz kolay gezinmeye uygun olsun

Tasarım ve kategoriler hakkında konuşurken yukarıda da bahsettiğimiz gibi, iyi gezinme çok önemlidir. Sitenizde harika ürünler, iletişim bilgileri, nakliye ve iade ayrıntıları var ancak ziyaretçiler bunları kolaylıkla bulabiliyor mu? Önemli olan bu.

Menü çubuğunun ziyaretçilerin ihtiyaç duyabileceği her şeye nasıl sahip olduğuna dikkat edin. Kurumsal satışlar da dahil olmak üzere net ürün kategorileri ve ayrıca iletişim sayfası ve alışveriş sepeti bağlantılarına müşterileriniz kolaylıkla ulaşabilmelidir.

Daha fazlasına ihtiyaç duyan potansiyel müşteriler için, sitenizin alt kısmında hakkımızda sayfasına, SSS’lere, iletişim bilgilerine ve bağlantı kurmanın ek yollarına bağlantılar ekleyin.

  • Ziyaretçilerinizi oyalayarak kaçırmayın

Bir alışveriş sepetine kaç kez ürün eklediniz ve sonra hesap açmak zorunda olduğunuz için vazgeçtiniz? Cevap sıfırdan fazlaysa, ödeme işleminizde misafir ödeme seçeneğinin olması gerektiğini biliyorsunuz.

E-ticaret mağazalarının bunu yapmasının bariz bir nedeni var. Müşterileri hesap oluşturmaya davet etmek ve toplanan müşteri bilgileri ile sürekli e-posta veya SMS yoluyla müşteriyle iletişime geçmek.

Ancak ortalama terk etme oranı şaşırtıcı derecede yüksek, Baymard 2020 yılında yaptığı bir araştırma ile ortalama alışveriş sepeti terk oranını (bildirilen 44 istatistiğe dayanarak) neredeyse %70 olarak hesapladı. 

Sepeti terk etme durumunuzu mümkün olduğunca düşük tutabilmeniz için ödeme sürecini basit ve sorunsuz hale getirmek bir öncelik olmalıdır.

Müşterilerinizin hesap oluşturmasını istiyorsanız bu işlemi olabildiğince kolaylaştırın. Örneğin; Gmail veya sosyal medya platformlarını kullanarak tek tıklamayla hesap oluşturabilsinler.

Terk edilmiş Alışveriş Sepeti ve Müşteri Kurtarma Stratejileri hakkında yazdığımız blog yazısına göz atın.

  • Rakiplerinizden farklı içerik üretin

Potansiyel müşterilere sizden satın almaları için bir sebep vermezseniz, onlar da satın almazlar. Rakiplerinize benziyorsanız, insanları onlar yerine sizden satın almaya ne zorlar? Rakiplerinizden ilham almak güzel ama aynı zamanda farklılaşmanız ve rekabetinizin pazarda bıraktığı boşlukları doldurmanız gerekiyor.

Pazar araştırmanız ve tanımlanmış bir hedef kitleniz doğru belirlenmişse size özel içerik oluşturmada sorun yaşamazsınız.

  • Pazarlama taktiklerini geliştirmek için analitik kullanın

Etkili pazarlama, yaratıcılığı ve verileri birleştirir. E-ticaret mağazanızın pazarlama stratejisi, müşteri davranışlarından etkilenmelidir.

Pazarlama taktiklerinizi geliştirmek için analitiği kullanmak, çevrimiçi mağazanıza rakiplerinize karşı büyük bir destek sağlayabilir. Bunu yapmak da oldukça kolaydır çünkü çoğu platform size site trafik kaynakları, alışveriş sepetini terk etme, popüler ürünler ve müşteri davranışı hakkında net veriler sağlar.

  • Ödeme seçeneklerinizi çeşitlendirin

Misafir ödeme seçeneğinin önemine benzer şekilde, ödeme seçeneklerinin olmaması da müşterileriniz için gereksiz bir engeldir. 

Potansiyel müşterinin tercih ettiği ödeme seçeneğini desteklememek müşterilerinizi satın almadan vazgeçirelebilir.

Bu yüzden müşterilerinize güncel ödeme seçeneklerinizi sunmalı ve kolaylıkla ödeme yapmalarını sağlamalısınız.

  • Nakliye seçeneklerinizi artırın

Kendinizi bir an için müşterinin yerine koyun. Ne istiyorlar? Üç şey: 

  1. Ürün
  2. Adil bir fiyat ödeme
  3. Güvenilir ve hızlı kargo

Tüketiciler hızlı ve ücretsiz nakliye istiyorlar. Bununla birlikte sağlam ve hızlı giden kargo müşteriyi tekrar sitenizden alışveriş yapmaya teşvik edecektir.

Paylaş
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
E-Bülten Aboneliği

İlgili Yazılar

  • 19 Aralık 2021
  • E-Ticaret
Omnichannel strateji, müşterileri merkeze almalı ve fiziksel konumlar, masaüstü ve mobil cihazlar dahil olmak üzere müşteriyle etkileşime girdiği her yerde olmalıdır.
  • 1 Kasım 2021
  • E-Ticaret
Omnichannel strateji, multichannel bir temel üzerine inşa edilmiş olsa da, müşteri deneyiminde, hedeflerde ve uygulamada önemli farklılıkları vardır.
icon/mail-check

Teşekkürler

Kısa süre içinde bir e-posta alacaksınız.

hr@inomera.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.